L'Amado, el mu i la mandarina...

Dilluns, 26 de setembre de 2016




'La música és el cor de la vida. Per ella parla l'Amor'
Franz Liszt



Amado


‘Aquest disc, que tendré  el plaer de presentar-vos el dimecres, 28 de setembre, a les 20.00h, a l’Auditori del Centre de Cultura SA NOSTRA, no té una finalitat concreta.

De la mateixa manera que no té un contingut que ja hagi quedat completat, sinó que és el començament d'alguna cosa que bé podria ser, finalment, un treball personal de vida’ comenta Teresa Fernández, la cantant i compositora, companya de la nostra Sangha, que ha produït el seu primer disc.

AMADO és el resultat d'un treball que vaig començar fa dos anys a l'endinsar-me en el món d'alguns poetes místics, en aquest cas els que m’eren més propers, per educació, cultura o religió, com són Teresa d'Àvila i Sant Joan de la Creu. 

I, a partir d'ells, seguint l'estela ferma i perenne del Zen, vaig anar enllaçant amb altres místics d'altres països, cultures i religions diferents’.

En aquest disc, Kabir, el místic hindú, i 'El Sutra del Cor', el text d'origen budista, donen una pinzellada de colors diferents, però també de significats i de sentiments coincidents i comuns a l’espiritualitat de Teresa d'Àvila i Sant Joan de la Creu.
Miquel Àngel Aguiló

AMADO és un batec  des del més profund del sentiment i, per tant, s'ha creat des del més senzill i alhora essencial. 

En aquest cas, veu i guitarra, intenten expressar el misteri més enllà de l'aparença de les coses a través d'un llenguatge diferent, senzill i sense artifici.


TERESA


Teresa Fernández  va néixer a Cartagena, lloc on va viure, estudiar i treballar fins l'any 2009 quan va venir a viure a Mallorca, on ha desenvolupat la seva professió de musicoterapeuta i on col·labora en l'acompanyament voluntari de malalts greus que requereixen cures pal·liatives.

Encara que hagi intervengut i actuat com a cantant amb diversos grups musicals de pop i folk a la Península i participat en festivals de Cançó d'Autor, aquest disc és el primer projecte que realitza individualment a nivell professional.


AGUILÓ, MONTHAUD i CABALLERO


En el concert de dimecres, dia 28 de setembre, en el Centre de Cultura SA NOSTRA, Teresa actuarà acompanyada per: Miquel Àngel Aguiló (violoncel), Javier Monthaud (guitarra) i Gaspar Caballero (veu i recitació).
Gaspar Caballero

‘El simbolisme de la mística en tots els camins espirituals arriba fins als nostres dies acompanyat de la música. 

Entre totes les arts, la música ha tengut des de sempre una singular funció la d'apropar-nos, fins i tot de penetrar en la dimensió de l'incomprensible’ escriu Berta Meneses, la mestra zen, en la presentació del CD.


El bloc d’AMADO


Si voleu eixamplar la coneixença sobre la proposta de Teresa Fernández, ella ens convida a visitar el bloc realitzat amb aquesta missió de compartir plegats les troballes i els descobriments del món essencial. (Clicar aquí).


Sant Marçal, 1 d'octubre


Benvolgudes, benvolguts, novament dissabte qui ve cita a Sant Marçal un poc abans de les 09.30h per començar puntuals. 

Acabam a les 14 h. Aportam 5 euros per la sala i el berenar i duim els nostres estris de meditació (coixí, cadireta, flassada...). 

Catalina Castelló 971471653
catalinacastello@yahoo.es

Catalina Mas 971474626
cmasbusquets@telefonica.net


Sant Honorat


Tot seguint la tradició de fer els nostres Zanzenkais a Sant Honorat, s'han programat per a l'any 2016-2017 els següents:

  • 27 de novembre (2016)
  • 15 de gener (2017)
  • 19 de març (2017)
  • 26 de novembre (2017)

Coordina: Tomeu Artigas. 690 85 62 00
tomeuartigues@gmail.com


Del ‘mu a la mandarina’

Tomeu Artigues al costat de la
nostra mestra Berta Meneses

Tomeu Artigues Mesquida (Mallorca, 1957) és un artista de la música, de la composició, de la guitarra. 

És, alhora i des de fa molts d’anys, company de la Sangha

És una persona d’una extrema sensibilitat

És un mestre.

Ho podem comprovar el proper dimarts, 4 d’octubre, a les 20h. al Teatre Principal de Palma.

Allà, al bell escenari d’uns dels llocs més emblemàtics de la cultura de Ciutat, es fa un concert monogràfic de la seva obra de guitarra.

Actuarà el guitarrista Josep Sbert, el qual ha realitzat diversos concerts per a la nostra shanga. 

Vet aquí la nostra col·laboració per donar i eixamplar la difusió del concert.

A hores d’ara no sabem si el concert és de franc o requerirà una entrada simbòlica. 
Josep Sbert

Ens escriu Tomeu que 'entre altres coses, Josep Sbert ha de tocar una obra rabiosament clàssica dedicada al seu fill Miquel, són unes variacions sobre el Vou veri vou. 

També interpretarà la peça ‘Mu’ de l'any 1990, una obra especialment vistosa i relacionada amb el Zen’.


El mu


El concert uneix obres de les diferents etapes de la seva producció per a guitarra: a la primera part tenim 'Fragments' i quatre estudis escrits per a l’instrument (daten de l’any 1989).

D’ella, en diu Tomeu ‘és una obra vigorosa, plena de contrastos dinàmics, on la guitarra sona amb força i oberta. El material de l’inici deriva d’una sèrie de notes sense quasi expressió per evolucionar cap a una sensibilitat més profunda’. 

Els quatre estudis que se sentiran són 'el nombre 7 que vaig anomenar ‘Tonalitat estesa’, evidentment pel material harmònic derivat de la tonalitat, però als seus límits... 

El primer estudi sobre el mode frigi i els acords per acumulació de terceres anomenats de tresava, l'estructura de la qual esta emparentada amb la sonata


La mandarina


El cinquè que treballa un dodecafonisme molt primitiu, quasi sentimental... 

Finalment, el quart basat amb la tècnica del minimalisme, i la repetició de fragments...’

Diu Tomeu 'a la segona part sentirem el ‘Mu’, de 1990. Una obra que, a partir de diverses peces curtes, faig servir pràcticament tots els recursos tímbrics de l'instrument. 

El contrast vendrà amb ‘Variacions per a un nadó’, tema amb reminiscències clàssiques basades amb la cançó popular ‘Vou veri vou’, datada de 2010 i escrita en homenatge al fill.

‘Per acabar el programa podrem sentir l’estudi número 10 i ‘Mandarines’. 

El 10 està basat amb la tècnica de l’espectralisme, amb clara intenció didàctica.

Mandarines’ és un preludi amb dues parts molt definides, la primera lenta i expressiva i la segona ràpida i virtuosa.

La obra fou escrita l ́any 1996 i estrenada per Josep Sbert a l’Encontre de compositors. 

Serà un plaer ensumar l’olor de la clovella de la mandarina.


I l'aiguamarina


‘L'aigua de la mar impregna tota la meva infància.

L’olor, la remor de les ones, l’alga, els penyals, les barques i les barraques de Porto Colom, configuren un paisatge interior, que segurament es manifesta a la meva obra. 

Malgrat que a vegades cerqui la inspiració en altres cultures, al fons sempre romandrà el sabor de l’arròs fet amb aigua de mar o el so del corn, que bufava la venedora ambulant de peix, a la meva infantesa’.

Gràcies Tomeu!!


El darrer regal (2x1)


Si els voleu gaudir, avui us oferim dos regals pel preu d’un. 

Gaietà, el bell cavaller, ha esdevingut generós i a la Coloma vol fer un brindis al sol. 

Els dos concerts, de Teresa i de Tomeu, es fonen en un de sol. Sol i sol. No us en podeu perdre cap.

Encara que el sol eixí cada matí briós i solemne com un eguí, que gaudeix amb llibertat dels prats i sementers verds i ataronjats per aquesta primavera tardoral que ens acompanya...


Siau lliures i feliços!


Regal núm 1.

Regal núm. 2. 


Gassho profund!


‘La música és, sovint, una rítmica pulsional que sorgeix de forma inconscient i que evoca moments d’alliberació interior’
Tomeu Artigues