Ones

Dijous, 4 de juny de 2015
Avui, les fotos són de Miquel Pastor


‘Buda dóna pau a tothom. 
A uns quants els dóna el Nirvana’

Joan Mascaró 
(Santa Margalida, 1897 – Cambridge, 1987)


Quan manquen pocs dies per iniciar el retir de silenci de l’estiu incipient mallorquí, a Son Bono de l’11 al 14 de juny, dirigits per la saviesa de la mestra Berta Meneses, els astres conflueixen per aidar-nos a construir aquesta nova entrada al bloc.

Els embats de l’onatge primaveral ens empenyen cap a la recerca de la ment del principiant. Aquella que dibuixa i defineix Shunryu Suzuki al seu llibre ‘Ment Zen, Ment de Principiant’. 

En aquest llibret, el mestre de l’escola Zen Soto, S. Suzuki (Kanagawa-Japó, 1904 - San Francisco-USA, 1971), que fou qui va introduir el zen i el va consolidar a la costa oest dels Estats Units d’Amèrica, hi descriu les seves converses informals sobre la meditació i la pràctica del Zazen.
Cels escampats de blau
coronen Ferrutx.
Les ones ens besen els peus


1. La ment del principiant és compassiva


Fa prop de dos anys que li dedicarem una entrada, tot coincidint amb un curs d’iniciació al Zazen i ara hem recuperat el seu esperit, el seu nigul de coneixements i el seu ensenyament, per gaudir de la seva lectura.

Aleshores reproduíem les seves veritats: ‘la ment de principiant és compassiva. I quan la ment és compassiva, és infinita. 

Dogen-Zenji, gran mestre zen, recalcava sempre la importància de recobrar la ment original infinita. 

Amb ella sempre som sincers envers nosaltres mateixos, ressonem simpàticament amb tots els éssers i podem practicar, en veritat. 

El més difícil de tot –deia Suzuki- és mantenir sempre la ment de principiant. Per això no cal aconseguir primer una profunda comprensió del Zen
La lluna la pruna vestida de dol...

Per molt que es llegeixi sobre el tema del Zen, la lectura de cada oració o frase s'ha de fer amb la ment fresca i oberta. No s'ha de dir mai ‘sé el que és el zen’ o ‘he aconseguit la il·luminació‘.  

Aquest és també el veritable secret pel que fa a les arts... 

Sempre convé ser principiant. A la ment del principiant se li presenten moltes possibilitats; a la de l'expert, poques. 

S’ha de tenir molta, molta cura en aquest assumpte. Si es comença a practicar el Zazen, s'ha de començar a apreciar la ment de principiant. Aquest és el secret de la pràctica del Zen.’


2. Ones i ones i ones


Per arribar al secret del Zen farem surf per damunt les ones que sorgeixen dins la mar de la consciència, aquesta gran mar oceànica que tot ho abasta, que tot ho permet, que tot ho perdona...

Aprofitarem el vent que ens porta els rastres de les paraules dites per Suzuki a la muntanya de Tassajara per cavalcar briosos cap al retir als costers de Gènova... 

‘Així com gaudim de tots els aspectes de la vida en el desplegament de la gran ment, no ens interessa una simple alegria excessiva, quan podem gaudir d'una serenitat impertorbable.

Quan es practica el Zazen no s'ha de voler aturar el pensament. Hem de deixar que s'aturi per si mateix. Si alguna cosa apareix a la ment, així com entra ha de sortir. 

No hi romandrà molt de temps. 

Quan volem aturar el pensament, cream i afavorim una preocupació. No cal preocupar-se amb res. 

Sembla com si el pensament vengués de fora de la ment, però en realitat són ones d'ella mateixa i si no ens preocupam d’elles es van calmant i adormint gradualment. 

En qüestió de minuts, la ment estarà completament serena i calma. En aquest moment la respiració es tornarà lenta i el pols s'accelerarà una mica.

Aconseguir la calma i la serenitat de la ment durant la pràctica no és fàcil, costa temps. 

Es perceben moltes sensacions, sorgeixen molts pensaments, apareixen moltes imatges, però són únicament ones de la nostra ment. 

Res prové de fora de la ment. 

Pot semblar-nos que la ment sol rebre impressions i sensacions de l'exterior, però això no és la veritable comprensió de la ment. 

La veritable compressió és saber que la ment ho inclou tot; quan es pensa que alguna cosa prové de l'exterior això significa únicament que alguna cosa apareix en la ment. 


3. La Gran Ment


Res del que es extern pot causar-nos inconvenients. Les onades de la ment les produïm nosaltres mateixos. 

Si deixam la ment tal com està, es calmarà. I una ment en pau i calma és la que solem anomenar ‘la gran ment’.

Si la ment es relaciona amb quelcom exterior, aquesta ment és una ment petita, una ment limitada. Quan la ment no es relaciona amb cap altra cosa, llavors no hi ha comprensió dualista de cap espècie en la seva activitat. Es comprèn llavors que l'activitat és només ones de la ment. 

La gran ment ho experimenta tot dins de si mateixa. El concepte de que tot està inclòs dins de la ment esdevé la seva essència. 

Encara que sorgeixin aquestes onades, l'essència de la ment és pura. 


Bernadeta, on sou?
Ja vos podeu amagar
perquè el dimoni vos cerca i...
És com aigua clara amb unes lleus ondulacions. En realitat, l'aigua sempre té onades. Les onades són la pràctica de l'aigua. 

L'aigua i les onades existeixen en conjunt i són una mateixa cosa, la gran ment i la petita ment són una mateixa cosa. 

Així, si la ment no espera res de l'exterior, està sempre satisfeta. Una ment amb onades no és una ment pertorbada sinó, en realitat, ampliada. 

Tot el que s'experimenta és una expressió de la gran ment.

El que s'experimenta consecutivament és sempre fresc i nou, però, en un altre sentit, no és més que un desplegament continu o repetit de la gran ment, la qual és un i som nosaltres... 

No hi ha cap lloc on anar o d'on venir. 

No temem la mort, ni el sofriment de la vellesa o el patiment de la malaltia. 

Gaudim de tots els aspectes de la vida com un desplegament de la gran ment i no ens interessa sentir cap alegria excessiva. 

De manera que conservam la serenitat, la serenitat impertorbable de la gran ment que és la que necessitam per practicar el Zazen.


4. Qui ets?



dins un pou vos vol tiraaaarrrrrr!
El zen és el camí del despertar. És la via que ens condueix a la resposta de la pregunta essencial: qui sóc jo?

La nostra mestra Berta Meneses ens explica sovint com la pràctica ha de conduir-nos a la saviesa… 

Com s’arriba a la fe, a l’arrel de fe en el que ja sóc... 

Com, amb el Zazen, atravessam el dubte i, finalment, s’entra a una etapa de ferma determinació, per comprendre el cos i harmonitzar-nos amb la naturalesa essencial…

‘Atenció, concentració i equilibri per integrar el cos en la pràctica de la plenitud’ diu Berta Meneses.


5. Sant Marçal a l’aguait


Els fidels pelegrins que iniciaren els Zazenkais al bell santuari de Marratxinet, que sempre tenim en el record, poden mantenir la pràctica a Sant Marçal. 

Allà, a la sala situada al bell mig de la sagristia i l’església, aquest dissabte, sis de juny, devers les 09.00h, hi muntarem el zendo amb els sabutons i safus

També, tot coincidint amb el darrer zazenkai d’aquest curs, es compartirà un dinar on cadascú portarà allò que cregui més ric i saludable per a tota la Sangha.

Ja sabeu allò de Sant Marçal que ens acull amb el cor obert de bat a bat. Ens cedeix una sala gran, fresca a l’hivern i calentona a l’estiu. Com ha de ser. Ideal per mantenir la nostra pràctica. 

Aquella que tot ho identifica, que tot ho abasta. 


Contacte. En porten la coordinació:
Moltes Gràcies, Catalines!!

6. Rin goooooooooooong


L'amiga Pilar Ascaso, membre de la Sangha Zen-Sanbo-Mallorca, ens tramet un nou convit per a l’espai de trobada on practicar l'escolta i el diàleg reflexiu, compartir pensaments, vivències, experiències, plantejar interrogants, sobre temes de la vida que ens afecten a tots, tant en allò quotidià, com en el més transcendental.  

Tot, en un ambient d'esperit creatiu, cordial, assossegat, que ens permeti nodrir-nos des de l'expressió lliure i respectuosa.

L’activitat és gaudir d’un Concert de bols ‘Cuencos tibetanos’, que anirà a càrrec de Tonina Font, artesana i practicant de meditació...

Després d'un lleuger refrigeri, hi haurà un col·loqui de lliure participació al voltant del tema: La meditació en la vida quotidiana, que coordina Sofia Laso, psicòloga clínica, psicoterapeuta i practicant de meditació.

7. Quan, on i més


Aquest divendres, 5 de juny, de 18:30 a 21.00h, al C/ Caro, núm. 1, 1er - I, de Palma. www.pilarascaso.com

Per tal que l’activitat sigui de benefici també per a altres persones es demana una aportació de 5 €, l'import del qual es destinarà a Can Gazà (+), l'Institut contra l'exclusió social.

Ens agrairan que confirmem l’assistència amb antelació en ser l'aforament limitat, al 971711473, o pilar.asc@gmail.com.

Gràcies Pilar!!



8. El ball de les ones


Estim@ts, tenim una nova oportunitat per dansar compassadament les ones de la vida. Amb la mateixa il·lusió i amb algunes incorporacions noves. 


Aquesta vegada una onada impulsada per na Marian García i una altra per na Silvia. Veniu amb ganes de gaudir!

Necessitem que confirmeu assistència (+) si us plau, donat l'espai limitat. Una abraçadassa dansaires,

Gràcies Marian!

  • Data: Diumenge 7 de juny, 18.30h, 
  • Lloc: AULA BALEAR DE GESTALT. C/ Santa Lluisa de Marillac, 6 (continuació del carrer Cotlliure)

Els 5 RITMES són: fluid, staccato, caos, líric i quietud

Tots junts creen una ONA, que podria ser definida com una pràctica de meditació en moviment. Els 5 Ritmes ens brinden eines i claus per trobar el nostre propi moviment, crear passos, ballar per adonar-nos-en i obrir el camí interior. 

La seva pràctica ens sosté mentre que la presència del grup que dansa es transforma en un suport, una abraçada on cada integrant va reconeixent la meravella de l'expressió única de la pròpia dansa. 

Permetem que la saviesa i la memòria del cos expressin el seu llenguatge del moviments a través de nosaltres.

Els 5 Ritmes són una pràctica sanadora per al cos, el cor, la ment, l'ànima i l'esperit que ens porten al descobriment personal i a un camí de despertar.
Tots podem ballar. 

Aquí no hi ha exigències, coreografies, cossos perfectes o persones amb més experiència. Els ritmes són per a tots. 

Cada ritme és un mestre, una porta oberta cap a l'ànima...

Els ritmes són portes a milers de paisatges interiors. Com el propi cos, ells estan vius i dissenyats per catalitzar l'expressió única de qui els transita.

‘Aquells moments en què estem connectats amb el nostre cos, en els quals ens sentim amb el cor pur i amb la ment clara, arrelats en l'ànima i plens de l'esperit de vida, ens pertanyen i fan part del nostre patrimoni íntim, sagrat'.

Gabrielle Roth (EEUU, 1941-2012)



9. El Tao



Quan un gran erudit sent parlar del Tao fa tot el que pot per seguir-lo en aquesta vida.

Quan un erudit de segona fila sent a parlar del Tao, n’està dubtós: a vegades el segueix i a vegades no.

Quan un erudit inferior sent a parlar del Tao se’n riu.

Si un home tan inferior no se’n rigués és que el Tao no seria prou gran.
-o-

Per això s’ha dit:

La llum del Tao sembla fosca.

El progrés en Tao sembla un retorn.

El seu camí planer sembla aspre i abrupte.

La seva virtut superior és com una vall baixa.

La seva pura blancor sembla que no tengui claredat.

La seva infinita totalitat sembla insuficient.

El seu poder més fort és com feblesa.

La seva Veritat més gran sembla indefinida.

El quadrat més gran no té angles.

La gerra més fina és la que més costa de fer.

La gran música té els tons més subtils.

La forma més gran és la forma del qui no té forma.
-o-

Perquè Tao és invisible i inefable.

Però és Tao qui suporta totes les coses i les du a la perfecció.

10. Un Pastor en el camí del Tao


Recorrent i retratant els senderols de la bellesa de l’univers que se’ns ha donat s’hi troba l’amic Miquel Pastor, un artanenc de bondeveres empeltat de colonier

Mestre d’Història, de les Arts del Viure i de la Fotografia, en Miquel ens ha cedit bonament unes instantànies que sol desar en el mur del seu Tao per a gaudi i plaer dels qui el seguim. 

Avui, a ell, la nostra gratitud més preuada.


11. El darrer regal


La ment del principiant també és la ment dels infants. 

Observem-la i escoltem-la. 

Fem silenci i centrem l’atenció en les seves veus. 

Escoltem els timbres, els ritmes, les pauses, les melodies, els alens, els goigs... 

Participem del seu missatge, fem nostre el seu exemple... 

(Clicar aquí i simplement gaudir +)


Gassho profund!





'Podem aturar el temps i creuar el riu de la vida. 
Certament, hi ha un pont interior entre el nostre temps i la nostra Eternitat. 
Si creuam el pont som a l’altra riba’.
Joan Mascaró