Llull i la trobada a Sant Honorat


Diumenge, 19 de novembre de 2012

'Havia triat aquest indret apartat del món per poder escoltar i obeir millor la meva veu interior, la veu de Déu. Vaig passar dies i nits en la solitud del massís de Randa amb les meves reflexions i oracions, i amarava el sòl amb les meves llàgrimes.

De vegades, mentre somiava despert, es repetia la visió de Jesucrist patint a la creu. I sempre hi reaccionava de la mateixa manera, la visió em postrava, em feia agenollar i plorar, plorar sense fi. Suava i tenia fred alhora, com un moribund. Ocasionalment, perdia el sentit.

Al cap d'uns dies les visions varen acabar i vaig començar a respirar amb més llibertat. Ho sabia: ja s'havia acabat, no calia més, perquè jo havia reconegut el senyal diví. Vaig pujar al cim de l'empinat pendís i vaig cridar a ple pulmó: "Ha nascut un nou home! Un nou home!".

Entre la Bíblia i l'Alcorà


No sentia res i a la vegada ho sentia tot. Tot. Fins el més petit murmuri em feia cantar el cor d'alegria, perquè era la veu de Déu: la seva remor m'arribava en les més diverses variacions, en les veus del vent, en el veloç brunzit dels ocells, o en el cant dels arbres, de la garriga. Dins meu va créixer una íntima connexió amb el cosmos, un sentiment d'unitat amb l'univers, percebia la seva presència cada cop més intensa al meu interior.

'Amb el dejuni i la meditació passarà per un procés de depuració. Una ànima no està mai perduda per sempre - em va dir la veu-. Encara que un macolí d'or caigui en el fang no es cobreix de rovell! I el fruit de la penitència és l'amor... Amic meu, cerca Déu en la veritat del cristianisme, però cerca'l també en les veritats eternes dels altres: els jueus i els musulmans! Perquè tot aquell que cerca la veritat, de la manera que sigui, està en el camí correcte cap a Déu, de qui brolla tota la veritat, fins i tot la dels seguidors d'altres fes. La veritat és la petjada de Déu en el món.'

Fragment de 'Ramon Llull, entre la Bíblia i l'Alcorà'. Una biografia novel·lada, escrita a Artà, per Detlef Schäfer. Interessantíssim llibre. Pel qui el vulgui trobar, fou publicat en alemany i català per l'Editorial Michael Imhof. ISBN 978-3-86568-447-9

Mallorca al segle XIII. Ramon Llull, trobador, cavaller, senescal a la cort de Jaume II, inventa una 'màquina de la veritat' amb la qual pretén aconseguir la unificació de les tres religions monoteistes.

La trobada de la Sangha a Sant Honorat


El diumenge, amb el regal excepcional de la trobada de la sangha a Sant Honorat, al massís de Randa, al puig de Cura, al cor de l'illa, recuperam un esqueix de la memòria del mallorquí més universal. Exemple de pelegrí que tresca tots els camins de la saviesa per conduir-lo cap a la veritat.

Excepcional el retrobament, i també la càlida acollida i el suculent dinar que ens va preparar Miquel Mascaró. Hem pogut recuperar forces després dels zazens realitzats en un indret màgic, d'un abast energètic indescriptible, i d'una bellesa que et tomba d'esquena. L'acabament del dia, capaltard, amb la proposta singular de la pel·lícula d'Akira Kurosawa 'Vivir', ens ha deixat amb ganes de repetir experiència.

Tot i la bona companyia, mai no ha faltat el silenci!!